Vi lever i en stressad tid. Allt fler bränner ut sig och stressar med olika jobb, aktiviteter och måsten som ska hinnas med i vardagen. Men hur skapar man egentligen en hållbar och hälsosam vardag? Det finns många olika saker som man tänka på och förändra om man vill ha en hälsosammare vardag, men här kommer några tips som kan hjälpa till för att få en mer hållbar vardag.  

 

Stressa ner och skala av  

För det första så handlar det om att lokalisera vad det är som gör en så stressad, och att skala av. Går det att arbeta mindre? Arbetar men verkligen på rätt arbetsplats med någonting man trivs med? Eller är det så att man helt enkelt ska söka efter ett annat arbete. Oavsett så gäller det att skala av så att man skapar en hållbar vardag där det finns tid och utrymme för sådant som inte enbart är arbete utan även roligt. Har man svårt att göra detta själv kan man ta hjälp av experter inom just hälsa och livsstil. 

 

Mat och sömn är A och O 

Utöver det så är en bra riktlinje att mat, vila, sömn och glädje måste vara komponenter som fungerar i ens vardag. Om man är stressad så kan det leda till att man inte äter särskilt bra och kanske äter väldigt snabbt. Dessutom blir ofta sömnen påverkad, man sover inte bara mindre utan också sämre de timmar man faktiskt sover, det gör att man får mindre vila och orkar helt enkelt inte lika mycket. Att skapa en balans mellan dessa olika komponenter i vardagen kan därför göra att man inte bara får mer ork och balans utan även mer glädje. För att känna glädje så måste man också känna ork, fått sova, äta och vila ordentligt. Att fokusera på att få en bra rutin kring dessa saker kan därför vara ett ytterst bra steg om man vill skapa sig en hälsosam och hållbar vardag. 

 

Ge tid åt sådant som du mår bra av 

Förutom ovanstående så handlar det om att ge tid i vardagen åt sådant som man mår bra av och som man får ro av. Detta kan vara högst personligt och för någon handlar det om att ge sig hän åt en sport för någon annan att gå ut och dricka drinkar med vänner, andra slappnar av när dem har telefonsex med en partner. Det är som sagt högst individuellt vad det faktiskt är som gör att man slappnar av och tänker på annat än måsten för ett ögonblick och ger sig tid att bara vara. Men för en del är just dejtning och IX dejtning ett sätt att slappna av på.