Det finns allergener i stort sett överallt. De finns i vår mat, i våra kläder, i våra hygienprodukter och mycket mer. De som märker av allergenerna mest är allergiker. Man behöver dock inte vara allergisk mot något för att märka av dessa allergener. Därför kan de allra flesta må bättre av att hålla allergener borta.  Här i denna artikel får du veta mer om hur du kan undvika några av de allra värsta och mest triggande allergenerna.

Triggande matvaror

Undvik triggande mat

Det finns mängder av allergener i maten vi äter. Det finns människor som är allergiska mot tomater, nötter, laktos, gluten och skaldjur. Dessa är dock bara en handfull exempel på olika matallergier. Det finns många fler än så. Som tidigare sagt så behöver man inte vara allergisk för att kunna märka av olika allergener i sin mat. Även de som inte är allergiker kan få problem. Man kan till exempel få ont i magen eller må illa av att äta något, utan att faktiskt vara allergisk mot det.

Om du ofta reagerar på en speciell typ av matvara ska du helst undvika den. Det betyder såklart inte att du är allergisk, men det kan ändå vara bra att vara försiktig. Självklart ska du alltid rådfråga en läkare innan du drar egna slutsatser.

Säg nej till starka kemikalier

Många av oss kommer i kontakt med starka kemikalier varje dag. De finns i diskmedlet vi diskar med. De finns i vårt schampo och i vår tvål. De finns i tvättmedlet och sköljmedlet som vi tvättar våra kläder och sängkläder med. Kemikalierna och parfymerna i dessa produkter kan få vem som helst att reagera. Det är vanligt att få klåda och huvudvärk på grund av dessa starka kemikalier.

Om man vill slippa problem med hudirritation och luftvägsproblem ska man försöka att göra sig av med alla produkter som innehåller starka kemikalier och parfymer. Det finns mer skonsamma alternativ att köpa. Neutral är ett märke som är känt för sina Svanenmärkta produkter. De är även godkända av Astma- och Allergiförbundet. Här kan du läsa mer om det. Det är dock bara ett exempel på ett mer skonsamt märke. Om du håller dig till allergigodkända produkter kommer du att slippa onödiga besvär.

Städa ofta

Glöm inte städningen

Det kan vara ganska lätt att skjuta på städningen lite till ett senare tillfälle. Men om man väntar för länge med att städa kommer man tillslut att börja få problem med luftvägarna. Damm, hår och andra partiklar samlas överallt. När vi rör oss runt i våra hem virvlar de upp och in i våra luftvägar. Där kan de ställa till med en hel del problem, speciellt för de som är allergiker eller astmatiker. Därför är det enormt viktigt att hålla sitt hem rent genom att städa så ofta som möjligt. Lufta gärna ut ofta, så blir luften renare och fräschare.