Oavsett vilken ålder eller erfarenharenhet du har som motionär så finns det en del saker som är väldigt viktiga att tänka på för att säkerställa att man inte skadar sig själv. Skador kommer tyvärr som en naturlig del av att motionera, men man behöver ändå ta till åtgärder för att minimera riskerna.

 

Skador kan röra sig om allting från att man trampar snett i löparspåret till att man råkar sträcka en muskel. Vissa skador går inte att förhindra medans andra går att riskminimera kring genom att ta rätt åtgärder i ett tidigt skede. Men om olyckan trots allt skulle råka vara framme så är det viktigt att man vilar och låter skadan läka ordentligt innan man sätter igång med att träna igen. Att rehaba på rätt sätt och att använda de allra bästa rehabprodukter som finns tillgängliga på marknaden så säkerställer man att man kan vara tillbaka i träningsvanorna på nolltid.

Se till att värma upp ordentligt

Detta är någonting som tyvärr allt för många slarvar med. Om du ska ge dig ut på ett tufft joggingpass så kan det vara klokt att börja med att gå i rask takt i ett antal hundra meter, samt se till att du har stretchat musklerna innan. För all annan typ av motion eller träning, oavsett om du ska spela padel eller styrketräna så är det oerhört viktigt att du innan du sätter igång gör någonting pulshöjande, men även värmer upp musklerna. Om du exempelvis ska träna bänkpress så bör du alltid se till att börja långsamt och sedan bygga upp vikten för att minimera risken för skador. Uppvärmning bör ses som en del av träningen och är en viktig hälsosam vana.

Se till att du har rätt teknik

Att ha rätt teknik i sin träning är oerhört viktigt för att inte orsaka förslitningsskador. Klassiska exempel på detta kan vara ont i leder eller liknande. om du exempelvis tränar på gym kan det därför vara en god ide att anlita en personlig tränare under en timme för att ett proffs ska se till att du gör alla övningar på ett korrekt sätt.

Stretching efter du är färdigtränad

Efter träningen så är det en mycket god ide att spendera lite tid med att stretcha. Detta minskar inte bara risken för skador i framtiden, utan hjälper också till med återhämtningen och kan minska träningsvärk.