Om du vill göra förändringar och börja leva ett hälsosammare liv är den bästa stunden alltid att starta igår. Den nästa bästa tidpunkten är idag och det är aldrig försent att göra förändringar för att må bättre. 

Samtidigt kan det vara svårt att se till att ens nya rutiner håller under det nya året, särskilt om man inte har tränat särskilt mycket tidigare. Om så är fallet kan den här texten vara ett utmärkt ställe att börja på, då det blir väldigt mycket lättare att sätta igång om man har en god grund att stå på. Oavsett om ditt mål är att springa ett maraton eller om du bara vill eliminera långtidssocker ur din diet är den här texten ett utmärkt ställe att börja på. 

Börja med träningen långsamt

Ett av de vanligaste misstagen som görs i samband med att någon börjar på sina hälsoresa är att man går alldeles för hårt ut till en början. Istället för att träna varje tillfälle som ges är det bättre att börja med två till tre gånger i veckan för att seda därifrån börja bygga upp en rutin. Annars är det lätt hänt att man övertränar eller helt enkelt skadar lederna. 

Se därför till att du börjar långsamt för att sedan sakta men säkert öka antalet träningsdagar. Två till fem dagar i veckan är tillräckligt för att må bra, minska stress och se resultat.

Se till att unna dig själv med jämna mellanrum 

I samma anda som att man inte bör gå för hårt ut med sin träning är det också viktigt att man ser till att unna sig själv sina favoriträtter eller en efterrätt emellanåt. Det viktiga när man gör en sådan här förändring i sitt liv är att man ska kunna hålla i sina vanor över tid. Det blir väldigt svårt om man aldrig har en måltid eller liknande som man ser fram emot lite extra. 

Därför är det också vanligt med någonting som kallas för “Cheat Day” inom träningskretsar och allting från hobbymotionärer till professionella bodybuilders inkorporerar detta i sin kosthållning. Precis som namnet antyder är en cheat day en dag eller en måltid där man får äta vad som helst, men inom rimliga gränser. Om man exempelvis är ute och äter med vänner eller vill äta någonting lite extra gott en lördag så är det helt okej, och till och med uppmuntrat, då detta i sin tur också gör det lättare att hålla sig till sin striktare kosthållning under resten av tiden. Detsamma gäller om man åker iväg på semester ett antal dagar.  

Hälsovanor handlar enbart om rutiner 

Även om det är lätt att känna sig motiverad när man precis har satt igång med en förändring så är detta inte vad som producerar resultat i längden. Att sätta upp träningsvanor som man kan följa under en längre tid är vad som producerar långvariga resultat. Därför bör du fokusera på att bygga upp dessa rutiner genom en hållbar kosthållning och regelbunden träning. Precis som med investeringar och ränta på ränta effekten ser man bäst resultat när man konsekvent och regelbundet gör rätt saker.