Det är lätt att gå vilse i det stora utbudet av utbildningar och det kan kännas svårt att hitta något som är lämpligt för just dig. Kanske har du ett flertal olika intressen, eller så känns det inte som att det du faktiskt vill studera lönar sig.

Att bestämma sig för vad man ska göra efter gymnasiet eller efter något sabbatsår är aldrig lätt. Visst har vi turen i Sverige att kunna ta ett billigt studielån och samtidigt privilegiet att kunna färdiggöra praktiskt taget så många kandidater som vi än vill. Men man vill ändå veta att det man ska plugga under flera år kommer att vara givande och bidra till ens framtid.

Är du osäker på vad du ska utbilda dig inom? Du är inte ensam! Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips på hur du hittar rätt utbildning för just dig.

Börja med att kartlägga dina intressen och mål

Det är viktigt att du väljer att studera ett eller flera ämnen som du tycker om och som kan hjälpa dig nå dina eventuella mål. Här är några saker som kan hjälpa dig att hitta rätt.

  • Tänk på vad du tycker om i din vardag – kanske kan detta vara en del av din framtida arbetsroll. Gillar du administration kanske du ska överväga en administration. Gillar du att skriva kanske du ska välja något inom media- och kommunikation.
  • Utforska olika jobbsajter och karriärmöjligheter för att hitta idéer om vad du skulle vilja göra när du är klar med dina studier.
  • Tänk på vilka dina mål med en framtida karriär är (om du har några) och vilka kvalifikationer som i så fall krävs.

Se över vilka utbildningar och/eller kurser som finns

Vid den här tiden har du förhoppningsvis skrivit ner några av de intressen och mål du kommit på. Sedan är det dags att börja leta efter utbildningar och/eller kurser som är relevanta till dessa. Gärna utbildningar som ger rätt till studiemedel.

Idag finns det praktiskt taget både hela utbildningar och individuella kurser för allt möjligt. Du kan läsa en enstaka språkkurs om detta intresserar dig, lära dig om konstruktioner av vampyrer i fiktion och samhälle och till och med lära dig ledarskap och riskbedömning inom havskajaker. Ja, det finns väldigt många olika kurser att ta.

Kandidatutbildningar tenderar att vara något mer specifika. Men väldigt många utbildningar möjliggör även för studenter att välja valbara kurser i en eller två terminer.

Följ ditt hjärta

Det är absolut viktigt att tänka på vilka utbildningar som det finns en potentiell framtid inom. Särskilt om du vet att du inte kommer ha en inkomstkälla på annat sätt än genom ditt arbete. Men i slutändan handlar det om att vara lycklig för att livet ska vara värt att leva. Du måste följa ditt hjärta – även när det kommer till en utbildning och framtida karriär. Dessutom är det inte alla människor som väljer att utbilda sig – och det är helt okej. Vi tycker dock att universitet och högskolor ger så mycket mer än bara akademisk kunskap, du får även väldigt många erfarenheter.