Du har säkert hört talas om ordet kryptovaluta tidigare. Kryptovalutor har på senare tid vuxit och blivit riktigt populära alternativ till andra valutor. Men vad är egentligen en kryptovaluta och varför har kryptovalutor blivit så enormt populära? Hur tillgängliga är kryptovalutor egentligen? Finns det risker med att köpa och sälja dessa typer av valutor? Det och mycket mer får du svar på i denna artikel. 

Vad är kryptovalutor?

Vad är kryptovalutor egentligen?

Nu sitter du säkert och funderar över vad en kryptovaluta egentligen är. En kryptovaluta är helt enkelt en helt digital typ av valuta som inte är kopplade till en eller är reglerade av en centralbank. Kryptovalutor existerar i sitt helt egna unika system.

Då kryptovalutor är decentraliserade, är de mer anonyma än de vanliga valutorna som kontrolleras av bankerna. Vanliga pengar kan spåras med hjälp av dina egna bankuppgifter. Det kan man inte göra med kryptovalutor. Det är en av de största skillnaderna mellan vanliga valutor och kryptovalutor.

De allra vanligaste och mest populära kryptovalutorna på marknaden är Bitcoin, Etherium och Litecoin. Bitcoin var den allra första som lanserades. 

Svårförutsägbar marknad

Hur köper man kryptovaluta?

Det allra enklaste och snabbaste sättet att få tag på kryptovaluta är att växla in sina vanliga pengar. Det finns specifika handelsplatser och sajter där du kan växla in pengar mot till exempel Bitcoin eller vad du nu vill kunna använda.

Om man är mer intresserad av att investera i än att handla med kryptovaluta kan man istället välja att certifikat. Du kan skaffa dina certifikat genom en internetmäklare. Detta är det enklaste och säkraste sättet att investera i kryptovalutor på. Att investera i kryptovalutor kan vara ganska riskfyllt, i alla fall om man är ny på marknaden. Så satsa inte pengar som du inte har råd att förlora. Börja smått för att inte riskera att förlora stora summor pengar.

Man kan även använda sig av kryptorobotar. En kryptorobot köper och säljer kryptovaluta åt dig automatiskt så att du inte behöver göra det själv. 

Investera i kryptovaluta


Fördelar och nackdelar 

En av de största fördelarna med kryptovalutor är, som tidigare nämnt, att de är helt anonyma att handla med. Ingen kan spåra dig genom dina köp. Det kan vara skönt att ha den tryggheten. En annan fördel är att bankerna inte kan kontrollera hur mycket dina pengar är värda. De kan heller inte kontrollera hur mycket som finns på marknaden. Kryptovalutor är verkligen helt annorlunda mot gamla, mer traditionella valutor.

Det finns såklart en risk att man stöter på en och annan oseriös aktör på marknaden. Därför gäller det att alltid vara försiktig när man handlar med kryptovaluta. Undvik allt som låter för bra för att vara sant. Om någon lovar dig vinst utan någon som helst risk är det antagligen en bluff.

En annan nackdel med kryptovaluta är att det är svårt att förutse förändringar på marknaden. Än så länge är det väldigt få som handlar med kryptovalutor, men detta kommer med största sannolikhet att ändra sig i framtiden. Många tror att kryptovalutor kommer att bli allt mer vanliga som betalmedel. Att följa denna utveckling är enormt spännande.