Hur jämför man försäkringar?

Idag är det allt vanligare att man har olika försäkringar så som hem-, bil- och olycksfallsförsäkring för att försäkra exempelvis sitt hem eller egendom, så kallade privata försäkringar. När du får barn, går i pension eller blir sjuk tar du automatiskt del av de ersättningar som är samhällets grundskydd, den så kallade socialförsäkringen. Det är därför viktigt att jämföra olika försäkringar för att förstå vad som ingår i varje enskild försäkring.

Försäkringar som täcker liknande områden kan variera mycket i pris, jämför och försäkra dig därför om att du tecknar rätt försäkring för just ditt behov. En annan viktig punk att jämföra är hur stor självrisken är inom varje försäkring. Det vill säga den summa som den enskilde personen får betala själv innan dess att försäkringen går in och betalar resten. När det gäller att jämföra privata försäkringar ska man även ta hänsyn till om du kan teckna en gruppförsäkring (alla som exempelvis har samma arbetsgivare eller fackförening) eller en individuell försäkring.

Jämför en privat försäkring.

Den vanligaste privata försäkringen är hemförsäkring som skyddar ditt hem och dina tillhörigheter, samt även de personer som bor under samma tak. Olika företag har olika villkor för vad som gäller inom hemförsäkring, det är därför alltid viktigt att jämföra de olika försäkringsbolagen. De allra vanligaste områdena som ingår är egendoms-, överfalls-, ansvars-, rättsskydds- och reseförsäkring.

Är du villaägare eller bostadsrättsägare bör du även ha en tilläggsförsäkring som täcker eventuella skador på bostaden.
Trafikförsäkringar gäller alla bilägare och är ett måste när bilen befinner sig i trafik. Här har du möjlighet att teckna en halv- eller helförsäkring.
En annan privat försäkring är personförsäkringar där sjuk-, livs- och olycksfallsförsäkring ingår. Dessa försäkringar täcker in problem som sker med dig som person (sjukdom, olycka eller att någon avlider och vill efterlämna ekonomiskt stöd) eller annan kompensation. Även här är det viktigt att jämföra olika försäkringar och vad de olika bolagen erbjuder, då det som ingår kan variera.